Wiscat oefenen
Wiscat oefenen doe je als je de Pabo rekentoets moet halen in het eerste jaar van de opleiding tot juf of meester. Bereid je goed voor op de Wiscat toets.
De moeilijkheidsgraad en hoeveelheid Wiscat stof wordt nogal eens onderschat.
Er zijn 3 manieren om te leren en oefenen voor de Wiscat.
1. Wiscat oefenen met behulp van boeken.
2. Wiscat online oefenen
3. Wiscat oefenen via training
Welke manier je kiest hangt af van je persoonlijke voorkeur en wijze van leren.
Wij zetten de voordelen en nadelen voor jou op een rij.
Wiscat oefenen met boeken
Leer jij het gemakkelijkst uit een boek?
Maak dan gebruik van: het Wiscat Theorie-en Werkboek en het Wiscat Oefentoetsen boek.
Voordelen:
*Perfecte opbouw van theorie, sommen oefenen en oefentoetsen maken.
*Oefen in je eigen tempo.
*Je kunt meteen aan de slag.
Nadelen:
*Zelf het juiste antwoord opzoeken in het Wiscat boek.
*Zelf je scores invullen van de toetsen.
Wiscat online oefenen
Leer je liever online, waar en wanneer je maar wilt?
Kies dan voor de Wiscat Academy®: de meest complete online leeromgeving.
Kies je abonnement en krijg toegang tot: alle video’s met theorie-uitleg en voorbeelden, onbeperkt sommen oefenen en test jezelf met oefentoetsen per rekenonderdeel, flashcards en meer.
Voordelen:
-Online geeft meteen inzicht in je scores en voortgang.
-Manier van leren lijkt op de echte Wiscat toets, die je op de computer maakt.
-Oefen waar en wanneer je maar wilt.
Nadelen:
*Je hebt internet nodig 😉
Wiscat oefenen via training
Heb jij het liefst persoonlijke uitleg in een kleine groep?
Kies dan voor een complete Wiscat training in 1 dag. Op locatie of via Zoom.
Voordelen:
*Snel, je leert in 1 dag alles over de Wiscat.
*Veel persoonlijke aandacht en tijd voor vragen.
*Live, op locatie of via zoom in een klein groepje.
Nadelen:
*Na de training is het belangrijk dat je verder oefent met de boeken.
*Je bent afhankelijk van trainingsdata.
Zo kun je voor de Wiscat oefenen
Wiscat oefenen begint met een goede planning. Kijk wanneer je de Wiscat toets gaat maken en reken dan de weken terug die je hebt.
Verdeel de rekenonderdelen uit over de tijd, waarin je de rekenregels leren gaat en sommen oefent. Pas aan het eind, net voor de de echte toets, oefen je met Wiscat oefentoetsen. Zo ben je goed voorbereid op de rekentoets.
Wiscat oefenen rekenen
Ga je voor de Wiscat oefenen met rekenen, dan heeft dat 5 voordelen.
1.Je basisvaardigheden rekenen worden opgebouwd. Dat is het fundament van rekenen en heb je nodig voor alle andere rekenonderdelen.
2.Je leert sommen te herkennen door veel te oefenen. Je weet snel in welk rekenonderdeel de som thuishoort en weet zo de juiste rekenregel toe te passen.
3.Je gaat sommen steeds sneller oplossen. Door het oefenen met Wiscat sommen gaat je som-oplos-snelheid vooruit. Dat heb je nodig op de toets!
4.Je weet waar je op moet letten bij de opgaven. Zo voorkom je slordigheidsfouten. Dat is waar de meeste studenten op falen als ze de Wiscat niet halen. Door oefenen let jij extra op die decimalen afronding, en geef je het antwoord in de juiste meeteenheid. Ook hebben Wiscat verhaaltjessommen geen geheimen meer voor je.
5.Door veel te oefenen gaat het maken van sommen en oefentoetsen steeds beter. Dat geeft een boost aan je zelfvertrouwen. En dat heb je nodig voor de Wiscat!
Start nu met online leren en oefenen voor de Wiscat!
10 Vragen over de Wiscat en oefenen
1.Wat is de Wiscat?
Wiscat is de rekentoets op de pabo en staat voor Wiskundige Computergestuurde Adaptieve Toets. Het is een verplichte rekentoets, die je in het eerste jaar van de Pabo opleiding maakt en is ontwikkeld door Cito. Ook zij-instromers maken de Wiscat, als entreetoets en onderdeel van het geschiktheidsonderzoek. In de Wiscat worden alle rekenvaardigheden getoetst. Je moet de Wiscat halen om door te mogen met de Pabo opleiding.2.Wat is de pabo rekentoets?
De Wiscat is één van de twee landelijke rekentoetsen op de Pabo. Hier worden jouw basisvaardigheden rekenen getest, die je tijdens je baan als juf of meester nodig hebt. Je moet de Wiscat halen om te slagen voor de Pabo.
De andere rekentoets pabo is de Landelijke Kennisbasis toets rekenen-wiskunde (LKT). Dit is de vervolgtoets op de Wiscat in het derde jaar. Daar wordt ook jouw didactische kennis over het rekenen getoetst.
3.Hoe is de Wiscat opgebouwd?
De Wiscat maak je op de computer en bestaat uit 55 vragen waarvoor je 100 minuten krijgt. Je start met 17 hoofdrekenen in 17 minuten. Hulpmiddelen zoals kladpapier mag je niet gebruiken. Daarna krijg je 38 gemengde vragen. Daarvoor heb je 83 minuten en hiervoor mag je pen, papier en een rekenmachine gebruiken.
Deze onderdelen krijg je op de Wiscat:
- Hoofdrekenen
- Basisvaardigheden
- Breuken, decimalen, procenten en verhoudingen
- Meten en meetkunde
- Informatieverwerking (verhaal-sommen over kans, verbanden, grafieken en formules)
4.Hoe werkt de adaptieve Wiscat toets?
De Wiscat toets is een computergestuurde en adaptieve rekentoets. Dat wil zeggen: de toets past zich aan tijdens het maken van sommen aan jouw rekenniveau.
Heb je een vraag goed beantwoord? Dan wordt je volgende som moeilijker. Zo komt jouw nieuwe opgave op een hoger niveau. De computer bepaalt na elk antwoord welk niveau de volgende som wordt.
Krijg je tijdens de toets het idee dat de sommen steeds moeilijker worden? Goed bezig!
Je rekenniveau schiet omhoog en je haalt zo meer punten. Helaas geldt ook andersom: maak je veel fouten, dan krijg je geen moeilijkere sommen uit de database. Zo stijgt je rekenniveau niet en is het de vraag of je voldoende punten haalt. Daarom is Wiscat oefenen zo belangrijk ter voorbereiding op de toets.
5.Hoeveel punten moet je halen voor de Wiscat?
Met 103 punten heb je de Wiscat gehaald, dat is een 5,5. Hiermee haal je de landelijke eis voor de Wiscat rekentoets van de Pabo. Maar dat kan verschillen per Pabo.
Sommige hogescholen stellen de eis op 120 punten voor de Wiscat, dat is gelijk aan een 7,6.
6.Wat is de Wiscat score?
De Wiscat score wordt uitgedrukt tussen 0 en 200 punten en staat gelijk aan een cijfer.
De maximale score van 200 punten is het schoolcijfer 10.
103 punten staat gelijk aan een 5,5. Dit is het puntenaantal dat de meeste pabo’s als minimum eisen. De andere norm op pabo’s is 120 punten, dat is een 7,6.
Hier zie je de Wiscat score, uitgedrukt als cijfer:
155-200 10
138 9
125 8
120 norm 7,6 afwijken
115 7
107 6
103 norm 5,5 landelijke norm
99 5
92 of minder 4 of lager
7.Hoeveel kansen heb je voor de Wiscat?
In totaal heb je vier kansen voor de Wiscat.
Je maakt de Wiscat als verplichte landelijke toets in het eerste jaar van jouw opleiding. Haal je de norm niet in een keer, dan heb je nog drie herkansingen.
8.Wat is het niveau van de Wiscat cito?
Het niveau van de Wiscat cito staat gelijk aan rekenen niveau 3F. Dat is een voldoende voor wiskunde op havo of mbo 4 examen niveau.
Je maakt de Wiscat in het eerste jaar van je opleiding. Zij-instromers maken de Wiscat als onderdeel van het geschiktheidsonderzoek, voordat ze aan de Pabo kunnen beginnen.
9.Is de Wiscat moeilijk?
Ja, veel pabo-studenten vinden de Wiscat toets moeilijk. Dat blijkt ook wel uit het lage slagingspercentage van de Wiscat. Helaas slaagt soms maar 30% van de studenten in één keer. Vooral de verhaaltjessommen op de Wiscat en opgaven over meten worden als moeilijk ervaren door studenten.
Maar geen bangmakerij: elke pabo-student kan de Wiscat halen. Een goede planning en voorbereiding is daarvoor nodig.
Dat kan met behulp van de boeken: Wiscat Theorie- en Werkboek en het Wiscat Oefentoetsen boek.
Maar dat kan ook online met de Wiscat Academy®. Leer en oefen online in je eigen tempo.
Zo haal jij de Wiscat!
10. Waar kan ik oefenen voor de Wiscat pabo?
Wiscat oefenen voor de Pabo kun je met de boeken van wiscatoefenen.nl. In het handige boek ‘WISCAT oefentoetsen’ staan 5 complete oefentoetsen met elk 55 vragen. Zo oefen je alle onderdelen van de Wiscat toets. Je kunt oefenen op drie moeilijkheidsniveaus, aangegeven met sterren.
Met het ‘WISCAT Theorie- en Werkboek’ leer je alle theorie die je nodig hebt voor de Wiscat en kun je oefenen met 500 sommen.
Je kunt ook onbeperkt Wiscat online oefenen bij Wiscat-academy.nl. Hier oefen je met sommen na het kijken van de uitlegvideo’s. Verder kun je oefenen met oefentoetsen per rekenonderdeel. Na het maken van elke toets krijg je jouw score te zien. Bij elk antwoord kun je leren van de stap-voor-stap uitleg. Ook zijn er allerlei hulpmiddelen, zoals flashcards om jezelf te testen.
Zo oefen je alles voor de Wiscat!
Alle veelgestelde vragen over de Wiscat:
Er zijn 2 rekentoetsen op de pabo, die je halen moet.
1.In het eerste jaar van de pabo maak je de Wiscat rekentoets.
Doel is jouw basisvaardigheden rekenen te testen. Die heb je nodig tijdens je loopbaan op de basisschool. Je moet slagen voor de Wiscat om door te kunnen met je studie.
2.De andere rekentoets op de pabo maak je in het derde jaar. Dit is de Landelijke Kennisbasis toets rekenen-wiskunde (LKT). De vervolgtoets dus op de Wiscat. Doel is om ook jouw didactische kennis over het rekenen te toetsen.
Ga je aan de pabo studeren, dan maak je in het eerste jaar een pabo rekentoets. Dat is de Wiscat waar jouw rekenvaardigheden worden getoetst. Voor deze toets heb je 3 kansen in het eerste jaar.
Op de meeste pabo’s moet je een score van 103 halen. Als jouw pabo de score van 120 eist, maar je haalt nog wel 103 punten, dan mag je wel door naar het volgende studiejaar. Maar je moet als alsnog de Wiscat daarna halen met 120 punten of hoger.
Haal je deze toets niet, dan moet je uiteindelijk van de pabo af. Als je de toets na vier keer niet haalt, mag je niet door met jouw opleiding. Het is dus belangrijk dat je deze toets haalt.
De Wiscat is een adaptieve rekentoets. Adaptief betekent dat de toets zich aanpast op basis van jouw antwoord. Dat werkt als volgt: geef jij een goed antwoord, dan krijg je een moeilijkere vraag.
Als jouw antwoord fout is, krijg je een makkelijkere som. Dit gaat zo de hele toets door, zodat het systeem van Cito jouw niveau kan bepalen. Zo kan jouw rekenvaardigheid heel nauwkeurig worden gemeten. Elke student krijgt dus andere opgaven. De vragen worden steeds door de database willekeurig geselecteerd.
Je mag de Wiscat maximaal drie keer doen per studiejaar. De Wiscat moet je halen om door te kunnen met de opleiding.
Je haalt een hoge Wiscat score door het leren van rekenregels en oefenen met Wiscat opgaven.
Met een hoge Wiscat score laat je zien dat je het rekenen beheerst op niveau 3F, dat is gelijk aan eindexamen niveau havo of mbo 4.
Maak een goede planning. Kijk wanneer je de Wiscat toets gaat maken en reken dan de weken terug die je hebt. Smeer de rekenonderdelen uit over de tijd, waarin je de rekenregels leren gaat en sommen oefent. Pas aan het eind, net voor de Wiscat, maak je oefentoetsen. Zo ben je goed voorbereid op de Wiscat toets.
Zorg ervoor dat je basisvaardigheden rekenen op orde zijn.
Leer de tafels t/m 12, de kwadraten- en machtenschema’s en het metriek stelsel.
Ken verder het rekenschema met verhoudingen tussen breuk, procent en decimaal. Deze getal-combinaties gaan je som-oplos-snelheid enorm verhogen.
Leer de rekenregels van elk rekenonderdeel en oefen met losse sommen. Maak daarna Wiscat Oefentoetsen. Alles draait dus om Wiscat oefenen.
De Wiscat bestaat uit 9 rekenonderdelen, waar je voor moet leren en oefenen.
Dit zijn: decimalen, breuken, procenten, basisvaardigheden, verhoudingen, meten, hoofdrekenen, formules/grafieken en kansberekening.
Hoe moeilijk de Wiscat voor jou is, hangt af van je cijfers voor wiskunde op jouw havo / mbo examen /vwo. Waren je rekenvaardigheden op de basisschool zwak en had je lage cijfers voor wiskunde op jouw middelbare school? Dan kan de Wiscat een lastige toets zijn.
Je moet bij hoofdrekenen namelijk 17 opgaven maken binnen 17 minuten zonder hulpmiddelen! Die tijdsdruk en rekenen zonder kladpapier vinden veel studenten moeilijk.
Ook het tweede deel van de Wiscat wordt als lastig ervaren. Je krijgt de opgaven dwars door elkaar voorgeschoteld. Zo moet je snel kunnen switchen tussen procenten, breuken, verhoudingen, meten etc. Dat zijn ook nog eens vaak moeilijke verhaaltjes sommen.
Een goede voorbereiding op de Wiscat is daarom belangrijk.
De Wiscat duurt 100 minuten, dat is 1 uur en 40 minuten voor het maken van 55 opgaven.
De Wiscat bestaat uit 2 onderdelen.
Je start met 17 hoofdreken sommen. Daarvoor heb je 17 minuten. Gemiddeld heb je dan 1 minuut de tijd per opgave. Je mag zelf weten hoelang je over een som doet, maar na 17 minuten zit je tijd erop.
Het tweede deel bestaat uit 38 gemengde opgaven. Daarvoor heb je 83 minuten. Dat houdt in 2 tot 3 minuten per Wiscat opgave.
Weet je het antwoord echt niet? Vul dan liever niets in en ga naar de volgende vraag. Bij een meerkeuze vraag kun je altijd nog gokken.
Op de Wiscat start je met hoofdrekenen. Daarna kun je verwachten dat je rekenopgaven door elkaar krijgt van deze onderdelen:
- Basisvaardigheden
- Breuken, procenten, decimalen en verhoudingen.
- Meten en meetkunde.
- Informatieverwerking, kansberekening, grafieken en formules.
De Wiscat, oftewel pabo rekentoets bestaat uit 55 vragen waarvoor je 100 minuten in totaal hebt. Hoofdrekenen is het eerste deel, dat zijn 17 vragen in 17 minuten. Je mag hierbij geen hulpmiddelen gebruiken.
TIP van wiscatoefenen.nl:
Je kunt het invulvakje op je beeldscherm gebruiken als een soort kladblaadje. Parkeer hier even je tussenantwoord. Dat is handig.
Daarna krijg je 38 gemengde vragen in 83 minuten waarbij je pen, papier en een (digitale) rekenmachine mag gebruiken.
Je krijgt opgaven op de pabo toets over deze rekenonderdelen:
- Hoofdrekenen.
- Basisvaardigheden.
- Breuken, procenten, decimalen en verhoudingen.
- Meten/ meetkunde.
- Informatieverwerking, veel verhaaltjessommen over kansberekening, verbanden, grafieken, formules
Ongeveer 50% van de PABO-studenten haalt de Wiscat in één keer. De andere helft dus niet. Sommige studenten doen wel 3 tot 4 keer de Wiscat, voordat ze deze halen. Officieel zijn er geen resultaten die Cito vrijgeeft. Veel studenten onderschatten de moeilijkheidsgraad van de toets en starten te laat met een goede voorbereiding.
Je moet de Wiscat rekentoets halen om je Pabo-opleiding te mogen voortzetten.
Met 103 punten heb je een 5,5 en ben je geslaagd voor de Wiscat.
Het maximaal aantal punten is 200. Haal je 155 punten of meer, dan heb je een 10 gehaald.
Voor de Wiscat krijg je 100 minuten. Je hebt 17 minuten voor het eerste gedeelte, hoofdrekenen, en 83 minuten voor het gemengde deel. Daar mag je pen, papier en een rekenmachine bij gebruiken.
3 keer mag je de Wiscat herkansen.
De Wiscat halen doe je door plannen, leren, oefenen en toetsen.
Start met het maken van een goed leerplan. Daarin zet je voor elke week neer welke rekenstof je gaat doen. Ga dan de rekenregels leren van elk onderdeel en maak daar de oefensommen van. Dat doe je voor elk rekenonderdeel, zoals breuken, procenten en meten. Tot slot ga je oefentoetsen maken, zodat je opgaven door elkaar oefent. Zo haal je de Wiscat!
Je maakt deze rekentoets bij de start van je pabo-opleiding. Heb je de landelijke norm van 103 punten gehaald? Dan ben je klaar met dit onderdeel.
Soms is de eis 120 punten, dat wordt bepaald door jouw opleiding. Heb je de Wiscat score nog niet gehaald, dan heb je nog tijd om te leren en oefenen met de Wiscat.
Begin met het begrijpen van de Wiscat stof en het leren van rekenregels. Bekijk goed de voorbeeldsommen. Ga daarna losse sommen oefenen. Heb je een antwoord fout, leer dan van de uitleg bij het antwoord. Zo ga je alle onderdelen van de Wiscat doen. Maak daarna pas de Wiscat Oefentoetsen. Zo ontdek je hoe je ervoor staat.
Met een score van 103 punten ben je geslaagd voor de Wiscat. Dan heb je een 5,5.
Cito houdt geheim hoeveel vragen je goed moet hebben om te slagen voor de Wiscat. De formule van scores is niet bekend. Dat komt omdat de Wiscat een adaptieve toets is. Het niveau van sommen past zich namelijk aan hoe goed of fout jij de opgaven maakt. Moeilijkere opgaven kunnen meer punten opleveren.
Daarom is het belangrijk dat je ook moeilijkere opgaven goed maakt. Neem dus je tijd voor die lastige sommen, die leveren meer punten op. En dat wil Cito. Liever lastige sommen goed maken en niet alles afgekregen, dan snel de toets maken en niet hoger komen in de moeilijkheidsgraad van sommen uit de Cito-database.
Helaas geeft Cito niet de formule hoe de Wiscat score wordt vastgesteld.
Wat wel bekend is: hoeveel punten geeft welk cijfer voor de Wiscat.
Heb je 103 punten of meer nodig? Dat betekent dat je minimaal een 5,5 moet halen. Meerdere Pabo’s leggen de lat hoger en willen dat studenten een Wiscat score van 120 punten halen. Dat staat gelijk aan het cijfer 7,6.
Maximaal kun je 200 punten halen. Vanaf 155 punten heb je een 10. Zorg voor een goede voorbereiding, zo haal je zo veel mogelijk punten op de toets.
De maximale score is 200 punten, die je voor de Wiscat kan halen. Vanaf 155 punten heb je een 10 voor de toets.
Hoofdrekenen is een belangrijk onderdeel van de pabo rekentoets. Daar begin je mee op de Wiscat. Je bent nog fris! In 17 minuten moet je 17 hoofdreken sommen maken. Je mag daarbij geen kladpapier of een rekenmachine gebruiken.
Wat je wel kunt doen op de toets: het invulveld voor je antwoord gebruiken als kladpapiertje voor een tussenantwoord. Dat mag! Zo kun je even een getal “parkeren”. Vergeet niet je eindantwoord hier nog wel netjes in te zetten.
Het is belangrijk thuis veel te oefenen met hoofdreken opgaven.
Na het maken van hoofdrekenvragen, krijg je 38 gemengde Wiscat sommen.
Bij deze opgaven mag je wel pen en kladpapier gebruiken en soms de digitale rekenmachine. Je mag niet je eigen rekenmachine meenemen op de Wiscat.
De Wiscat rekentoets is verplicht voor alle Pabo studenten. Dit is een landelijke toets van Cito waarbij jouw rekenvaardigheden worden getoetst in het eerste jaar van de opleiding. Je moet de Wiscat halen om door te kunnen met de opleiding.
De Wiscat rekentoets wordt door Cito gemaakt. Deze organisatie verricht een wettelijke taak, zoals het maken van de centrale examens en andere toetsen.
Heb je de Wiscat gemaakt, dan mag je deze toets niet inzien op school of bespreken met je docent. Dat zijn de richtlijnen van Cito. Je krijgt van Cito een rapportage over jouw score, jouw docent krijgt deze ook.
Je kunt jouw toets inzien bij Cito in Arnhem. Daar zijn bepaalde inzage data voor en daarvoor maak je een afspraak om langs te komen. Als je de toets inkijkt mag je geen aantekeningen of foto’s maken van vragen of jouw antwoorden.
De Wiscat is een verplichte rekentoets op de pabo, die in 2006 werd ingevoerd. Aanleiding was dat het rekenniveau van veel Pabo-studenten onvoldoende was. De Wiscat toets laat jouw rekenvaardigheden zien.
Het niveau van de Wiscat wordt vergeleken met het rekenniveau 3F. Dat is eindexamen niveau wiskunde op havo of mbo 4 niveau.
Op de Wiscat krijg je losse sommen. Die zijn er in 2 types.:
1.Sommen waarbij je direct ziet wat je moet uitrekenen, zoals een breukensom of een decimalensom.
2.Verder is de Wiscat bekend om de verhaaltjessommen, zoals bij meten en procenten. Daar moet je de som eerst uit een tekst halen, zoals vaak bij sommen over BTW, korting en alcohol. De som uit het verhaaltje halen is een belangrijke vaardigheid! Deze sommen kunnen open vragen zijn, waarbij je het antwoord invult of meerkeuzevragen met A B C D.
Bij het onderdeel hoofdrekenen heb je sommen op tijd. Je moet er 17 oplossen in 17 minuten.
Wiscat gaan over deze rekenonderdelen:
- Decimalen
- Breuken
- Procenten
- Plus, min, keer en delen, machten wortels
- Verhoudingen
- Meten, meetkunde
- Hoofdrekenen
- Formules en grafieken
- Kansberekening
Jouw pabo bepaalt zelf de data waarop je de Wiscat kunt gaan maken. Er zijn altijd meerdere data waarop je de Wiscat kunt doen, ook voor herkansingen.
Maanden waarin de Wiscat vaak wordt gemaakt: januari, februari, april, juni, oktober en november. Vraag op school naar de data waarop je de toets kunt maken.
Dan kun je goed plannen en op tijd beginnen met leren en oefenen voor de Wiscat.
Lees zorgvuldig en haal de juiste som uit de tekst. Kijk heel goed naar de vraag en check je antwoord. Wat willen ze exact weten? In welke eenheid? Op hoeveel decimalen moet je afronden?
De meeste fouten op de Wiscat zijn slordigheidsfouten. Dat kost punten. Controleer jezelf daarom zelf bij het eindantwoord.
Elke pabo-student heeft voor de Wiscat toets 100 minuten.
Heb je een verklaring van dyslexie, faalangst of een andere geldige verklaring voor tijdsverlenging? Dan heb je recht op 30 minuten extra tijd. In totaal heb je dan 130 minuten. Check goed bij jouw opleiding wat de regels zijn.
De Wiscat toets maak je op jouw Pabo-school, in een klaslokaal met meerdere computers.
De Wiscat maak je op de computer. Antwoord op een vraag geef je met een muis of toetsenbord.
Bij een open vraag vul je het getal in als eindantwoord op het invulveld. Je hoeft niet de eenheid in te typen zoals euro-teken, kilometer of m2. Vul alleen het harde getal in.
Bij een meerkeuzevraag A, B, C, D geef je het antwoord aan door het juiste rondje aan te klikken.
Zie je bij een Wiscat som een icoontje van een rekenmachine? Dan mag je dit digitale hulpmiddel gebruiken bij het berekenen van je antwoord.
Je mag niets meenemen naar de Wiscat. Dat zijn de richtlijnen van Cito. Bij het tweede deel van de toets, de gemengde opgaven, krijg je kladpapier en pen als hulpmiddel. Bij sommige opgaven mag je een rekenmachine gebruiken, dat staat als symbool in je scherm.
Let er dus op dat je geen eigen kladpapier, pen, rekenmachine, mobiel of smartwatch mag meenemen naar de toets. Het is wel handig als er een klok in het lokaal hangt waar je de toets maakt, zodat je de tijd tussendoor in de gaten kunt houden.
Als je de rekentoets op de pabo niet haalt, mag je hem in het eerste jaar nog een keer doen. Dat is je eerste herkansing. Zorg ervoor dat je je goed voorbereid op de Wiscat en je rekenvaardigheden opbouwt.
In het eerste jaar heb je meestal nog drie extra kansen om de rekentoets pabo te halen. Check dat bij jouw studie/opleiding/school! Haal jij de pabo rekentoets niet, dan volgt een negatief studieadvies. Je mag dan niet door met jouw opleiding.
Er is één gratis Wiscat oefentoets van Cito. Deze Wiscat oefentoets met antwoorden en uitleg van wiscatoefenen.nl kun je hier als PDF gratis downloaden. Wij hebben voor jou een gratis heldere stap-voor-stap-uitleg gemaakt voor elk antwoord.
Kijk op https://wiscatoefenen.nl/wiscat-oefentoets-pdf/
Wil je meer Wiscat oefentoetsen? Oefen dan met 5 complete oefentoetsen uit het Wiscat oefentoetsen boek.
Of start met online oefenen bij wiscat-academy.nl. Daar leer je de theorie met video’s en kun je onbeperkt sommen oefenen. Maak ook alle oefentoetsen per rekenonderdeel. Zo haal je Wiscat!
Hoofdrekenen is een belangrijk onderdeel op de Wiscat toets en is voor veel studenten een struikelblok. De tijdsdruk om 17 vragen in 17 minuten te maken wordt als extra stressvol ervaren. Het is belangrijk voor de Wiscat veel te oefenen. Hierdoor:
1.Herken je sommen sneller. Door veel te oefenen met hoofdrekenen weet je snel in welk rekenonderdeel dit hoort. Is het een breuken-procenten som? Een som met decimalen? Herken deze. Dan weet je ook welke rekenregel daarbij hoort.
2.Ga je handiger met getallen om. Slim rekenen doe je door eerst goed te kijken. Welke handige rekenmethode past bij die som? Ga je splitsen of halveren? Misschien de som aanvullen?
3. Gaat je rekensnelheid met sprongen vooruit.
Wiscat oefenen hoofdrekenen kun je doen bij Wiscat Academy®.
Hier oefen je onbeperkt met hoofdreken-sommen en kun je Wiscat Hoofdreken Oefentoetsen maken.
Wiscat oefenen kun je heel makkelijk doen via wiscat-academy.nl. Hier kun je onbeperkt sommen oefenen en oefentoetsen maken voor de Wiscat. Dit is geen app, maar een online leeromgeving voor wiscat oefenen. Je kunt Wiscat oefenen online waar en wanneer je maar wilt. Op je laptop, tablet of mobiel.
WISCAT is de verplichte landelijke rekentoets van Cito, die je moet halen om je pabo-opleiding te kunnen voortzetten. Wiscat oefenen voor deze cito-toets is heel belangrijk. Alleen met leren en oefenen haal je de Wiscat.
Hoe kun je Wiscat oefenen cito?
Kies voor een abonnement bij Wiscat Academy®. Daar leer je alle theorie en rekenregels door video-uitleg. En kun je onbeperkt sommen oefenen. Test jezelf met flashcards, rekenschema ’s, samenvattingen en oefentoetsen van de rekenonderdelen.
Tot slot kun je 3 complete Wiscat Oefentoetsen maken, op 103, 120 en mix niveau. Bekijk je scores en leer van de antwoord-uitleg. Zo haal je Wiscat!